Başlangıç > Genel > Bina İzolasyon

Bina İzolasyon

yalitimMANTOLAMA UYGULAMALARININ TEKNİK DETAYLARI
İlk aşama olarak yapılacak alanın tüm güvenlik önlemleri ve koruyucu tedbirler alındıktan sonra uygulamaya etap olarak geçilecektir .

1 . ETAP ZEMİN HAZIRLIK:
  Uygulama Yapılacak zemin etüt çalışması yapıldıktan sonra gerekli ve uyumlu malzeme temini ile beraber tüm yüzeyler varsa eski boya kalıntılarından arındırılıp yüzey mukavemeti artırmak için izolasyon astar dyo binder / veya poli izolan izolasyon astar ile yüzeyler sağlamlaştırılmalı’ki yapışma özelliği yüksek performans elde edebilsin ..Bina toprak seviyesinden  itibaren belli bir yükseklik kodu veril dilip alüminyum su basman profil montajı yapılacaktır .

2. ETAP MANTOLAMA / YAPIŞTIRMA MONTAJ :ic-cephe-mantolama

Zemin hazırlığı bittikten sonra 50 x 100 cm ebatlarındaki ısı yalıtım levhamızı elyaf  atkılı sıva harcı ile yapıştırma işlemini , kenarlarını çerçeve seklinde ve ortasına üç adet yapıştırıcı sürerek duvar kodunu / köşe ve kenarlar dikkate alınarak simetrik bir şekilde montaj yapılacaktır . ısı yalıtım levhalarımızın montajı birbirlerine paralel ve klasik duvar örme sisteminde montaj edildikten sonra , varsa ara boşluklarını poliüretan köpük sıkılarak ek yerlerindeki boşluklar sıkıştırılacaktır ..

 

3 . ETAP DÜBEL ÇAKILMASI VE KÖŞEBENT UYGULAMALARI :mantolama-isi-yalitimlari

Mantolama yapılan yüzey tuğla/ ytong vs. yüzey ise 10 cm lik plastik pvc dübel her bir m2 alana 12 adet monte edilecektir . Beton gaz beton sert zeminde ise pvc başlı çelik dübeller m2 12 adet monte edilecektir . tüm köşe ve pencere kenarları zemine göre uyumlu elyaf destekli fileli köşebentlerle simetrik bir görünüm elde edilecektir . Pvc pencere cam kapı kenarları elyaf destekli fileli pvc sızdırmazlık bandı ile çerçevelenecektir , bu işlemdeki amaç pencere ve kapı kenarlarının izolasyonunu dış cephenize uyumlu hale getirebilmektir.

4 . ETAP ELYAF KATKILI FİLE UYGULANMASI VE SIVA İŞLEMİ mantolama.uygulama

Tüm yüzeyler elyaf katkılı izolasyon sıvası ile sıvanıp elyaf destekli fileler ile kaplanması . Kaplanırken fileler 10 ‘ar cm birbiri üzerine örtüşmesi çatlamalara meyil vermemektedir . Sıva üzerine Yapıştırılmış fileyi henüz ıslak olan sıvamızın içine işlemesi açısından kalın dişli taraklarla sıkıştırma işlemi yapılacaktır.Bu işlemler bitip sıvamız kuruduktan sonra tekrar bir kat daha izolasyon sıvamızla tüm yüzeyler sıvanacaktır Sıva işlemi sona erdikten sonra yüzeylere de Dış Cephe Macunları ile rutüş edilerek pürüzler gözden geçirilerek yüzey boyaya hazır hale getirilecektir .

5 ETAP BOYA UYGULAMASI.:isi-yalitim-boya

UYGULAMACI BAYİİ
Sıva işlemi sona erdikten sonra tüm yüzeyler izolasyon astar ile astarlanarak yüzey tamamen yalıtım özelliğini tamamlamış olacaktır . boya uygulamasında isteğe bağlı olarak tercihen silikonlu dış cephe  boyaları veya yine silikon esaslı veya akrilik dış cephe grenli ( desenli ) kumlu boya uygulamaları iki kat son kat seklinde uygulanacaktır .. dış cephe uygulamalarında renk seçeneğimiz sınırsız olup iki ton renk seçeneği ile m2 birim fiyat teklifimiz sunulmuştur .. örneğin bir binada 4 ton renk uygulaması seçilmiş ise extra olarak iki ton renk farkı fiyata dahil değildir ..Extra renk uygulamalarında % 5 fiyat farkı vardır ..

Bina dış cephe mantolama uygulamalarında cephe yüzeyindeki yalıtım dan dolayı mermerlerdeki kısalmaları firmamamız alüminyum damlalıkla şık bir görüntüye dönüştürüyor . isteğe bağlı olarak mermer montajı da firmamızdan temin edilmektedir . oluk pimaş ve su giderleri de montaj ve montajı firmamıza ait olup uygulamalarımız sonucunda onarılıp teslim edilecektir .

YALITIM LEVHASI YOĞUNLUK VE KALINLIKLARImantolama

İzmir ve çevre iklimler için ideal olan : 4 cm kalınlık 16 densite yoğunluk ısı yalıtım lavhası kullanılmaktadır .isteğe bağlı olarak 16 – 32 densite arası yoğunluk ve 3 ile 8 cm kalınlıkta yalıtım levhası kullanılabilir .extra ses yalıtım içinse dış cephe ve iç cephelerinizde taş yünü yalıtım levhasında kullanılmaktadır .

UYARILAR VE ÖNERİLER

Özellikle tadilatlarda; cam, ahşap, alüminyum ve diğer mevcut yapı elemanları örtülerek korunmalıdır. Mantolama yapılacak yüzeylerde döşemeler ve sıvalar kurumuş olmalıdır. Binalarda nem ve rutubet önlenmiş olmalıdır. Yağmur olukları, son katı uygulanmış sistemden en az 5 cm. dışarıda olacak şekilde, yalıtım uygulamasından önce inşa edilmelidir. İskele kullanımlarında, iskele kelepçelerinin uzunluğu sistem kalınlığına uygun olmalıdır. İskele kelepçeleri için açılan deliklerden (deliklerin eğri açılması vb.) su sızmamasına dikkat edilmelidir. Cepheyi güneş, yağmur ve rüzgardan korumak için iskele ağı kullanılmalıdır. İşçilik kalitesini arttırmak ve ısı yalıtım sisteminin ömrünü uzatmak amacıyla özellikle dilatasyon derzleri, kapı-pencere kasaları ve lentoları gibi riskli bölgelerde terratherm-manto profillerinin kullanılması önerilir.

UYGULAMA SINIRI

Islak ve nemli yüzeylere kesinlikle uygulanmaz. Gevşek ve düşük dirençli yüzeylerde uygulanmaz. Son kat kaplamalar için renk seçimi yapılırken fazla koyu renkler tercih edilmemelidir.

Mantolama Avantajları Nelerdir?mantolama-ne

• Isı kaybını önemli ölçüde azaltarak %50’ye varan enerji tasarrufu sağlar.
• Ekonomiktir. 2-3 yıl içerisinde yatırım maliyetini karşılar.

• Kışın soğuktan, yazın aşırı sıcaktan korur.
• Bina cephesinde hem ısı, hem su yalıtımı sağlar.
• Isı köprüleri oluşmasını engeller, binanın dış kabuğunu yıpranmalardan korur.
• Betonarme elemanların korozyona maruz kalmasını önler.
• Bina iç kısımlarındaki yoğuşmayı ve rutubeti önleyerek iç yüzey boyasını korur.
• Bünyesine su almaz, buhar geçirgenliği yüksektir.
• Kullanım ömrü bina ömrüyle eşittir.

ESKİ BİNALARDA MANTOLAMA

izolasyon mantolama İkamet edilen binalarda yapılan ısı yalıtım sistemi uygulamaları yeni binalara nazaran daha zordur bunun sebebi özellikle denizlik altlarında parapet kenarlarında yağmur suyu giderlerinde balkon kapılarında yaşanması muhtemel sorunların yoğunluğudur.
1)PENCERE DENİZLİK ALTLARI:mantolama uygulamalarında ısı yalıtım levhalarının kaplanmasıyla beraber çoğu binada mermer denizlik damlalıkları kapanmaktadır ve bu şekilde yapılan uygulamalarda önlem alınmaz ise yağmur sularını pencere merkezlerinden cepheye akması ve kirliliğe sebep olması kaçınılmaz sondur .söz konusu problemi ortadan kaldırmak için eski binalarda mantolama sonrası denizlik altlarını pvc veya alüminyum damlalık profili konması tartışmasız bir mecburiyettir .

2)PARAPET KENARLARI: Ülkemizdeki eski binalarda maalesef çatı parapetlerini gerekli izoleleri yapılamamıştır çatı derelerindeki mevcut problemleri öncelikle olarak çözünmedikten sonra yapılan mantolama tatbikatları için ileri dönemde tehlike arz etmektedir.

3)YAĞMUR GİDERLERİ: Mevcut yağmur su giderleri mantolama yapılırken kesinlikle duvarda sabit bırakılmamalıdır.ısı yalıtım levhalarının arasında kalacak gider boruları ısı köprüsü oluşturabileceği gibi ilerleyen dönemlerde onarım istemesi dahilinde mantolama yada zarar verecektir.bu vesile ile uygulamalar sırasında giderlerin tamamı sökülmeli çıkış ve iniş noktalarında gerekli dirsek parçaları kullanılarak mutlaka mantolama tatbikatlarını dış yüzeyine alınmalıdır.

4)BALKON KAPILARI: Balkon iç duvarlarının sistem uygulaması yapılırken dışa ve duvara doğru açılan kenar balkon kapıları gerekli mesafeye sabit değilse ısı yalıtım levhaları ile dar bir açıda çarpışacak ve kapının kullanılabilirliği önemli ölçüde sekteye uğrayacaktır bu sebeple balkon iç duvarlarında gerekli görünen yerlerde ince ısı yalıtım levhaları kullanma mecburiyeti olabilir.

SON KAT KAPLAMA TERCİHLERİ ve RENK SEÇİMİimages

Mantolama yapılan binalarda son kat kaplama seçeneklerini doğru değerlendirmek sistemin ömrü açısından büyük önem taşımaktadır.Bina ömrü kadar size hizmet verecek olan uygulamaların yanlış bir son kat tercihi ile kısa sürede kullanım dışı kalıp ciddi sıkıntılar yaratması mümkündür.Önem verilmesi gereken konu kendi ağırlığından daha fazla olan herhangi bir kaplamanın sisteme zarar verebileceği gerçeğini unutmamaktır.Dekoratif bisküvi tuğla,cam mozaik(BTB)cephe kaplama gibi tercihler zaman içerisinde problem yaratabilmektedir.

Isı Yalıtım Genel Teknik Şartnamesinde ısı yalıtım sistemleri üzerinde kullanılacak son kat kaplamalar net bir şekilde açıklanmıştır,buna göre akrilik veya silikon esaslı olmak üzere çizgi veya tane dokulu dekoratif hazır sıvalar,grenli textürlü cephe kaplamaları sistem uygulamaları için en uygun tercihler olacaktır.Tavsiye edilen bu seçeneklerle cephede olası sıva hataları kapanacak ve iş bitimi gözü rahatsız etmeyen bir cephe kaplama ortaya çıkacaktır.

ralRENK SEÇİMİ

Bilinçli bir şekilde yetkili uygulamacılar tarafından yapılmış Mantolama tatbikatlarında kullanıcıları da gerekli önemi gösterirse ileriki yıllarda sadece cepheyi boyamak yeterli olacaktır.Unutulmaması gerekir ki yüksek kalitedeki malzemeler ve nitelikli işçilik faktörleri ile beraber cephenizde bir daha asla çatlama ve kabarma olmayacak ancak iklim şartları sebebi ile renklerinizde solmalar gözlenebilecektir.Söz konusu renk solmalarının da ne kadar zaman sonra karşınıza çıkacağı yine sizin tercihlerinize bağlıdır.Mümkün olduğu kadar açık renkleri tercih etmek,eğer bir renk kombinasyonu söz konusu ise yine açık renklerin kombinasyonu üzerinde yoğunlaşmak yaşayabileceğiniz renk solmalarını uzun yıllar geciktirecektir.

 

http://mimarlevent.blogspot.com/

levent.narin35@gmail.com

 

images (1)

Kategoriler:Genel
  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın